6 januari 2012

Åke Wiman "Sektexpert"

En artikel om Åke Wiman från http://kollafakta.blogspot.com

"ÅKE WIMAN - EXPERT PÅ MEDIEMANIPULATION
Åke Wiman har sedan sommaren 2010 hävdat att en 20-årig flicka, "Elisabeth", är hjärntvättad och fångad av en "sekt" på Öland. Bakgrunden är att hon anklagar sin far för sexuella övergrepp sedan barndomen (se länken nedan).
"Sektens" syfte påstås av Åke Wiman vara att framkalla "falska minnen" av sexuella övergrepp och därigenom "splittra familjer". Tillsammans har Åke Wiman och den incestanklagade pappan lyckats få TV3-programmet Sanning & Konsekvens (7/12 2011) liksom tidningen Barometern i Kalmar (8/12 2011 mm) att köpa hela denna konspirationsteori.
Publiceringarna i TV3 och Barometern blev startpunkten för ett mediedrev i Kalmarsund samt tände en veritabel häxjakt på Flashback, där flickan beskrivs i allmänt nedlåtande termer. När det gäller hennes terapeut Gabriella Rastad pågår ett rent förtal. Åke Wiman och föräldrarna är själva aktiva på Flashback fast under signaturer.
I varken TV3 eller Barometern har det framlagts några konkreta bevis för att det existerar en "sekt". Uppgifterna i TV3 och Barometern grundar sig på okontrollerade påståenden från den närmaste kretsen kring den incestanklagade pappan (hans fru, pappans bäste vän, en heroin/metadonmissbrukare som pappan stöttar samt Åke Wiman själv, som är pappans konsult).
Tvärtemot TV3 och Barometern finns det otaliga bevis och vittnesmål om motsatsen, att det inte alls finns någon sekt och att flickan på intet sätt hålls "fången".
Eftersom Åke Wiman skickligt manipulerar medier att publicera osanna nyheter, och orsakar stor mänsklig skada, är det viktigt att Åke Wiman själv blir granskad efter 20-25 år i den mediala gräddfilen som obestridd "sektexpert".
Så vem är denne Åke Wiman, som lurar svenska journalister att lystra till hans fantasifulla och illvilliga påståenden om oskyldiga människor?

ÅKE WIMAN, INCESTENGAGERAD ”SEKTEXPERT”
Åke Wiman (född 44) har i svenska medier i 20-25 år framställts och citerats som en ”ledande sektexpert”. Åke Wiman är engagerad i bland annat organisationen FRI, som bekämpar "sekter", och får i regel stå oemotsagd.
I Åke Wimans nätverk ingår bland andra journalisten Robert Aschberg, TV3, och riksdagsledamoten, tidigare GD för Socialstyrelsen, professor Barbro Westerholm (fp).
Åke Wiman brukar åberopa dem som stöd för sin personliga trovärdighet, särskilt Barbro Westerholm.

ÅKE WIMAN SAKNAR SOCIONOMERFARENHET
Åke Wiman är alltid angelägen att få uttala sig i egenskap av ”socionom” och framhåller sig själv som särskilt kunnig av den anledningen.
Åke Wiman uttalar sig även som sakkunnig i sociologi, psykologi och terapi. Journalister behandlar honom underdånigt.
Det är korrekt att Åke Wiman 1972 avlade examen vid Stockholms Universitet (Socialhögskolan) från förvaltningslinjen, en rent administrativ utbildning.
Enligt examensbeviset hade Åke Wiman godkänt i följande ämnen:
Rättskunskap, särskild förvaltningsrätt (2.0, medelbetyg på skalan)
Statskunskap (1.0, lägsta betyg)
Samhällsekonomi (1.0, lägsta betyg)
Kommunal ekonomi (1.0, lägsta betyg)
Åke Wiman saknar helt betyg i ämnena Sociologi och Psykologi.
Med minsta möjliga marginal klarade Åke Wiman sin examen. I 3 av 4 ämnen blev han bara ”godkänd”, det lägsta av fem möjliga betyg (1.0, 1.5, 2.0, 2.5 samt 3.0).
Under de 40 år som gått sedan examen har Åke Wiman inte arbetat som "socionom". Åke Wiman saknar, såvitt känt, all praktisk erfarenhet av att arbeta som socionom.
Åke Wiman driver ett litet dataföretag, Helpdesk Skåne (enskild firma). Åke Wiman har också haft uppdrag som personlig assistent (ingen utbildning krävs) åt funktionshindrade i Ängelholm, där han också är bosatt.
Åke Wiman avkräver ofta att hans motståndare ska redovisa sina akademiska meriter, om de t ex är "legitimerade psykologer" et cetera. Om de saknar rätt "legitimation" trots många års yrkesverksamhet vänder Åke Wiman detta mot sina motståndare för att förringa deras åsikter och kunskaper.
Åke Wiman har ingen "legitimation" som "sektexpert". Det finns ingen sådan utbildning. Åke Wiman har utnämnt sig själv till "sektexpert".

ÅKE WIMAN, EN RIDDARE MOT ONDA "SEKTER"
Åke Wiman växte upp i Sundbyberg som en av tre bröder i en arbetarfamilj. Pappan var timmerman och mamman arbetade i detaljhandeln. Föräldrarna är avlidna.
Åke Wiman har ingen kontakt med sin kvarvarande bror. 1987 sade Anders (född 1946) upp bekantskapen för gott. En tredje bror, Ove (född 1948), avled 2005. Under en period av sitt liv hade brodern Ove drogproblem och satt även på Kumla i ett par år.
Ända sedan brodern Anders gick med i Scientologkyrkan i början av 1980-talet har Åke Wiman sett det som sin livsuppgift av bekämpa ”sekter”. Åke Wiman har medverkat i många kampanjer mot olika ”sekter” och har anklagats för att ha legat bakom försök att kidnappa medlemmar i Scientologikyrkan för ”avprogrammering”.
Scientologerna är kontroversiella, och tror bland annat på flera liv. Ofta har de anklagats för att vara en ”sekt”. De är ett trossamfund, men tillhör inte den grupp som är berättigade till statliga bidrag. I medierna är scientologerna nästan alltid föremål för kritik och negativ publicitet.

ÅKE WIMAN FÖRSVARAR INCESTANKLAGADE
Åke Wiman har vid två kända tillfällen agerat som en militant försvarare av föräldrar som anklagats för pedofili och incest. Dels i fallet Siw Persson år 2000 (en son anklagar sin mor, tar sedan tillbaka detta), dels fallet med den av Åke Wiman påhittade Ölandssekten 2011.
Åke Wiman framhåller ofta vikten av att inte ”splittra familjer”. Åke Wiman värvade sin bror Anders tidigare fru Marie till FRI, vilket under lång tid skapade svåra slitningar mellan föräldrarna till en son och en dotter. 1999 avled Marie i leukemi.
Åke Wiman har tre barn från sina två första förhållanden.
Idag är han gift med Catarina Wiman Pamnell, född 1962. Åke Wimans nuvarande fru har varit anhängare av Scientologikyrkan och makarna har tillsammans deltagit i olika aktiviteter riktade mot scientologerna, bland annat i USA."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar