12 december 2011

Alexandras senaste möte med Claes och Anna Utterström

Här låter jag fyra av de sex som var med på mötet mellan Alexandra och hennes föräldrar Claes och Anna Utterström, berätta vad som egentligen hände under mötet den 26e sep 2011. Det är detta möte som Strix väljer att spela upp lösryckta delar från i Sanning & Konsekvens. Denna inspelning fick Strix tillgång till från makarna Utterström, en inspelning som skedde i smyg utan vetskap bland övriga deltagare.

Alexandra ringer sin terapeut Ingrid och vill ha ett möte med föräldrarna för att klargöra vad hon vill med dom för att kunna känna sig mindre hotad än nu. Terapeuten bestämmer sig för att vara med på mötet för Alexandras skull utan någon som helst terapeutiskt uppgift.
 
Det bestäms en tid för mötet. Makarna Utterström kommer tidigt till mötet och får sätta sig i samtalsrummet. Alexandra, Henrik och Jacob kommer strax efter och får först sätta sig i ett intillliggande rum. Här förklarar terapeuten sin roll och Alexandra säger att hon har frågor och krav till sina föräldrar för att hon ska kunna/vilja träffa dem igen.

Teraputen går in till Claes och Anna och förklarar vad Alexandra vill få ut av mötet. Claes är mycket negativ till att Alexandras pojkvän och framför allt till att Jacob är med. Anna tycker det är trevligt att få träffa pojkvännen och är lite negativ till Jacob.

Alexandra, Henrik, och Jacob går in i samtalsrummet där Claes och Anna redan sitter.

Alexandra börjar ställa sina krav som handlar om att föräldrarna ska sluta trakassera och göra illa Alexandra och hennes närmaste vänner. Hon säger att hon nu bor i eget hem med sin pojkvän och har sina vänner och sitt stöd från dem.
 
Claes vägrar och säger att de har så pass mycket ”inside” information om att det går väldigt dåligt till hos Gabriella och att det är en sekt. Han säger att Alexandra är hjärntvättad och inte förstår sitt eget bästa. Detta beteende hos Claes ser vi genomgående under mötet och det är tydligt att han inte respekterar sin dotter och är nedvärderande mot hennes egen förmåga. Även fast hon berättar att hon skaffat sig en utbildning och startat eget företag.

Alexandra tar upp incidenten från maj 2011 när hennes morbror Henrik von Essen, farbror Fredrik Utterström, prästen Louise Linders samt en främmande kvinna försökte tvinga med sig Alexandra in i en hyrd minibuss. Claes svar på det är "Hade vi velat kidnappa dig så hade du verkligen inte suttit här idag". Detta upplevdes utav undertecknade som väldigt obehagligt.

Claes börjar gå upp i stämning och Alexandra vill veta från vem han har fått sådan "inside" information. Claes nämner då Danilo som han ser som barn i deras hem. Samma person som Alexandra har information om att hennes föräldrar betalar samt har dåliga erfarenheter av när hon själv bodde hos Gabriella. Danilo stal saker från henne, har varit hotfull, knappt kunnat gå rakt och raglat omkring på gårdsplanen.
 
Tydligen gör terapeuten någon min, Claes uppfattar detta som att hon inte kan hålla med om denna trovärdighet hos Danilo. Claes böjer sig fram i stolen mot henne, reser sig halvt upp och höjer rösten avsevärt om denna, enligt Claes lovordsvärda unge man som nu börjar reda i sitt liv. Han ifrågasätter vad terpeuten har för examen o.s.v. Han nästintill skriker och är väldigt hotfull. Terapetuen försöker förklara för Claes att hon endast träffat Danilo när hon besökt Alexandra och att han då var kraftigt påverkad. Stämningen är mycket obehaglig.
 
Vi andra drar efter andan och terapeutens tanke blir att skydda Alexandra. Hans utfall är riktat till henne och hans agerande ser terapeuten som en allvarlig form av övergrepp. Har Alexandra varit utsatt för denna form av utfall förut behöver hon ordentligt skydd i form av att någon sätter gränser här och nu. Det är då terapeuten säger det som delvis spelas upp i programmet Sanning & Konsekvens, vilket är helt taget ur sitt sammanhang. Mamman (Anna) sätter inte på något sätt upp ett skydd för sin dotter i denna situation utan stryker Claes bara lite över armen när han sätter sig tillbaka i stolen. När Claes lugnat ner sig får terapeuten möjlighet att förklara att hon har en Fil mag, är dipl transaktionsanalytiker samt Gestaltterapeut CM men inte är legitimerad psykolog. Detta väljer produktionsbolaget Strix att klippa bort.
 
Anna är svag och passiv. Man kan klart se att Alexandra inte kan räkna med något skydd från sin mamma. Istället säger Anna att hon haft en stor hjärntumör i flera år och nära på mist livet. Denna tumör skulle ha gjort att hon inte kunde finnas där för Alexandra när de började komma ner till Öland och att nu var hon opererad. Att tumören skulle vara ofarlig kom aldrig fram under samtalet, det kom fram först i TV programmet. Istället sitter vi alla där och ser en stackars kvinna som vi tror har haft en cancertumör stor som en apelsin och varit nära att dö. En kvinna som är svag, sjuklig och relativt nyopererad.
 
Alexandra sväljer och fortsätter med sina krav som Claes inte kan gå med på. Anna anser att kraven är okej. Sedan frågar de när nästa träff  kan äga rum och Alexandra svarar att det kan ske någon gång nästa år i februari-mars. Då blir Claes åter hotfull och vill inte höra talas om detta utan vill ha ett möte före jul. Alexandra säger att hon ska fundera på det.
 
Föräldrarna säger att det ska komma ett tv-program om Gabriella och hennes verksamhet och att vi inte förstår hur hårt fast Alexandra sitter.

När Alexandra ifrågasätter detta så hävdar Claes att de endast har en väldigt liten medverkan i programmet och att det vid det här laget redan är inspelat och inte går att påverka.

Mötet avslutas och föräldrarna lämnar lokalen.

Terapeuten, Alexandra, Henrik och Jacob stannar kvar en kort stund och diskuterar Claes kraftiga utfall mot Alexandra och Ingrid.

Undertecknat med vi som var där
Alexandra von Essen, Henrik Magnusson, Jacob Rastad samt Ingrid Larsson

13 kommentarer:

  1. hej!

    som utomstáende har jag ingen aning om vad i historien som är rätt eller fel. tv-programet som visades dock var oerhört pinsamt och dáligt gjort. det fanns inga spár av reell granskande journalistik, de máste ha brutit mot grundläggande journalistiska, etiska och kritiskt granskande regler...

    är det er sida som har mest rätt i den här röran tycker jag ni ska gá vidare och göra en polisanmälan mot programmet/tv 3. det här borde kunna räknas som grovt förtal, vilket är brottsligt med böter eller fängelse som följd.

    hoppas ni fár upprättelse!

    SvaraRadera
  2. varför inte be om att få inspelningen och publicera den i sin helhet?

    SvaraRadera
  3. @Utomstånde:
    Tack för goda råd. Jag jobbar för tillfället med just den saken och jag hoppas att ni inom en snar framtid kommer kunna se det på löpsedlarna.

    SvaraRadera
  4. @Anonym:
    Det låter som en väldigt bra idé. Kan inte du hjälpa mig genom att ringa Claes Utterström och be om inspelningen som gjordes utan mötesdeltagarnas vetskap. Sedan kan du väl lägga upp ljudfilen eller Claes svar här, tack på förhand.

    SvaraRadera
  5. Stå på dej, Bia! Inte för att jag begriper i detalj vad allt detta handlar om, men jag vet sen många år ;), att du är en klok människa! Hälsar Åsapåsa

    SvaraRadera
  6. Jag är mycket nyfiken på vad Ingrid Larsson har för utbildning.

    Hoppas ni vill besvara min fråga.

    Med vänlig hälsning

    Fredrik

    SvaraRadera
  7. blir bara så förbannad på gubbf**

    SvaraRadera
  8. @Fredrik:
    Svaret du söker står klart och tydligt i texten "hon har en Fil mag, är dipl transaktionsanalytiker samt Gestaltterapeut CM "

    SvaraRadera
  9. Vad är det här tramsinlägg? Varför drar du in Alexandra hela tiden? Borde du inte istället ägna din tid åt att redovisa din verksamhet, med statistik och ge vettiga förklaringar till varför du anklagas för att framkalla förträngda incestupplevelser på alla dina kursdeltagare.

    Hälsningar
    Barbro L

    SvaraRadera
  10. Nu kan jag inte vara tyst längre
    Såg programmet och trodde helt och fullt på det. Flickan ljög och det var synd om föräldrarna. Öland var en sekt och terapeuten en satkärring
    Så får jag se alla bloggarna av Rebecca, Alexandra och Gabriella och alla inlägg som gjorts där och tänkter att detta är ju inte klokt
    Anna – Mamma – hur kunde du överge din dotter när allt detta kom fram på Öland, Flickan hade kanske bara väntat och hoppats på någonstans att få droppa detta hon gick och bar på, pappans övergrepp. Är din man så dominant, kontrollerande, manipulativ och aggressiv att du inte vågade?? Trodde du att hon ljög? Även om det inte var sant skulle du funnits som hennes mamma med kärlek och förståelse, detta var ju det hon verkligen behövde oavsett om det var sant eller ej och inte överlåta detta till någon annan. Ja Ja du kan ju fortsätta skylla på din godartade tumör.
    Claes-Pappa var det enklare att överlåta till någon annan och tvinga hustrun därifrån, även om hennes berättelse inte är sann. Du skulle kunna göra på så många andra sätt för att komma till tals med dottern. Eller är du så skyldig att du går över lik, kosta vad det kosta vill – förlust av dotter - för att försöka övertyga om din oskuld? Det är förr det senare än förra som låter mest sannolikt med tanke på vad du ställt till genom dina verktyg Åke Wiman och Strix och en heroin/metadonmissbrukare. Släkt och vänner måste ju undra vad det är fråga om när dom sansat sej och strix och wiman blivit lite avlägsnare och mattare.
    Anna och Claes – föräldrar ---hur har ni kunnat förtrycka, förminska, idiotförklara, ge icke respekt, vända henne ryggen när hon så tydligt visade att hon behövde er -ni tror väl inte att ni någonsin kommer att kunna ha kontakt med dottern efter allt ni försökt göra mot henne, hotat,förföljt, manipulerat en hel omvärld, ljugit, kastat ut era pengar på, för en sak står helt klart, allt är betalt av er utom vistelsen på Öland. Var ni tvungna att ha sönder så många människor? Göra så många illa?
    DET LUKTAR SKULD
    Alexandra-dotter --- kämpa vidare, hoppas du får resning och en ny anmälan som verkligen går till botten med allt detta som jag faktiskt tror du varit utsatt för .. fortsätt att leva ett gott liv som du påbörjat, håll dig till människor du nu vet du kan lita på. Det är otroligt att du har kunnat resa dej på detta sätt efter vad du varit utsatt för även om det inte är sexuella övergrepp så har övergreppen på dej varit fruktansvärda av din far inte minst nu på senare tiden med sekt, strix, förtal osv osv osv –dessa utspel och förtryck kommer inte från en god människa.
    Otroligt

    SvaraRadera
  11. @Barbro L:
    För att det är Alexandra allt det här handlar om. Strix/Wiman/Utterström kan försöka hävda att så inte är fallet men till saken hör att alla som faktiskt pratat med Alexandra, istället för att bara skjuta henne åt sidan, tror på hennes historia.
    Om du läser resterande inlägg kan du också se varför en sådan redovisning både skulle vara omöjlig och bryta mot sekretes, anledningen att jag kanskriva om Alexandra är att jag har hennes medgivande att göra så.

    SvaraRadera
  12. Önskar innerligt att ni får upprättelse att hennes föräldrar inser vad de håller på med eller i alla fall mamman. Har egen erfarenhet av detta som E drabbats av tidigare och läst hennes blogg.
    Jag tror det har hänt henne!
    Ni från media ska skämmas som väljer parti på detta sättet!!! Vad är detta för journalister PINSAMMA och bryter mot alla etiska regler!! Borde ej få jobba inom media mer!!!

    Kämpa på och ge inte upp ni förtjänar upprättelse!!
    En av många Mörbylånga bor som TROR PÅ ER!!

    SvaraRadera